Principiile didacticii reprezinta normele generate de invatare care orienteaza si desfasurarea ei.
Principii didactice au la baza niste caracteristicii,aceasta sunt:
- Caracterul legic, care exprima raporturile esentiale si globale spre orientare conceperii si desfasurarii procesului de invatamint;
- Caracter obiectiv, procesul de invatamint este in corcordanta cu legile dezvoltarii psihice de individului si cu legile evolutiei societatii;
- Caracter algoritmic, se exprima cerintele si si solutiile prin utilizarea unui sistem precis de reguli,care trebuie respectate si cunoscute si exactitate;
- Caracter dinamic, principiile didactice sunt elemente legice insa deschise si creativitatii;
- Caracter sistematic, fiecare principiu intra in relatie cu celelalte principii alcatuind un ansamblu unitar de legitati ale caror componente se conditioneaza reciproc.
- Legarii teoriei de practica;
- Principiul intuitiei;
- Principiul insusirii constiente si active ale cunostintelor;
- Principiul sistematizarii si continuitatii cunostintelor;
- Principiul accesibilitatii cunostintelor;
- Principiul insusirii temeinice a cunostintelor;
- Principiul individualizarii si diferentierii invatarii.
1.Legarii teoriei de practica:Determina raportul dintre teorie si practica avind la dispozitie mijloacele tehnice,cunostintele anterior studiate precum si de capacitatile intelectuale a fiecarei clase de elevi si totoda de aptitudinele si experienta de lucru a cadrului didactic.
Pentru a vedea eficacitatea legarea teoriei de practica ,este necesar de a lucra in laboratorul cu elevii,de a efectua activitati practice si excursii la diverse interprinderi.
2.Principiul intuitiei:
Acest principiul exprima necesitatea studierii obiectelor,fenomenelor,proceselor cu ajutorul simturilor,a trancmite cunostintele in mod intuitiv,inseamna a porni de la contactul direct cu realitatea pentru ca mai apoi sa se ajunga la generalizari si rationamente.
Acest principiu poate fi realizat in multe cazuri prin utilizarea instrumentelor multimedia.
3.Principiul insusirii constiente si active ale cunostintelor:
Exprima necesitatea ca instruirea sa se efectueze organizat prin fixarea unor scopuri,finalitati si termini precisi,pentru ca invatarea sa nu fie mecanica,accentul se va pune pe metodele activ participative de invatare.
4.Principiul sistematizarii si continuitatii cunostintelor:
Acest principiu se concentreaza prin expuneri organizate asupra cunostintelor de asimilat,respectindu-se un anumit plan.Activitatea individuala a elevului trebuie sa fie esentiala.
Cunostintele nu se pot asimila in salturi iar deprinderile exersate se pierd.Daca dorim o invatare eficienta si o pregatire ritmica a elevilor,trebuie sa se tina cont ca la baza trebuie un control riguros si permanent al profesorului asupra modului de insusire a cunostintelor.
5.Principiul accesibilitatii cunostintelor:
Cunostintele pot fi asimilate de catre elevi doar daca sunt accesibile ca volum si continut.O tema poate fi asimilata doar daca corespunde particularitatilor psihologice ale elevilor.Respectarea particularitatilor psihologice de virsta nu inseamna a sctuti elevii de efortul intelectual necesar dezvoltarii logice si abstracte.
6.Principiul insusirii temeinice a cunostintelor:
Fixarea cunostintelor nu trebuie realizata printr-o repetare succesiva a celor exspuse ci trebuie sa fie bazata pe o receptare logica rationala cu ajutorul carora sa se poate determina esentialul.O asemenea invatare poate fi obtinuta prin diverse modalitati de recapitulare.
7.Principiul individualizarii si diferentierii invatarii:
Individualizarea invatarii se refera la valorificarea cit mai buna a posibilitatilor si eforturilor individuale atit pentru persoanele inzestrate cit si pentru cele putin inzestrate.Pentru aceasta se recomnda elaborarea de sarcini individuale,fise de receptare,fise de dezvoltare pentru cei mai creativi,fise de autoinstruire,fise de evaluare generale.